The Red Skyscrapers (Rotterdam)

1961-1962

Tom Manse (lead gt.)

Ben Schriek (rhythm gt., voc.)

Ton op 't Hof (drums)

 

1962-1966

Rob Minneboom (lead gt.) 1962-1963

Ben Schriek (rhythm gt., voc.)

Tom Manse (bass gt.)

Ton op 't Hof (drums - now a well-known session drummer).

 

Other members:

Aad Oosterbaan (rhythm gt.) ex- The Sparks

Paul Langezaal (bass gt.) ex- The Condors

Marius de Vreede (drums) 1962

Robert Plazier (piano) 1962; > The Shats (Tee Set)

 

line-up singles: Rob, Ben, Tom and Ton

 

The single from The Red Skyscrapers is one of the highlights of original Dutch Instro. They created fantastic effects with their Höfner guitars. Marsman was a composition from Ben Schriek and Jungle Fantasy was penned by Robert Minneboom.

 

The Rotterdam-based Red Skyscrapers founded their band when group members (were only 15 years old in late 1960. Their mothers made some very nice red stage wear for them and the boys started practicing every day, even forgetting homework, a fact which their parents weren’t exactly happy with. After this was sorted out in a good way, the contracts came in and the boys played a lot, also doing Talent Contests which they won a couple of time. This resulted in an appearance on national TV ( there was only one TV-Station in Holland at the time!) in the pop program “Rooster”. Besides that, they recorded 4 songs within one session at Gebouw Arcade in Schiedam, which were released on two different singles. One of them was an exciting instrumental, the other one sounded kind of early Beatles. That last song, “Summer Kisses” is impossible to find nowadays on single and incredribly expensive on record fairs.

 

Discografie:

1963 Marsman/Jungle fantasy (Omega 35397)

1963 Summer kisses/See my kind of girl (Omega 35398)

 

BRON: WEEKBLAD DE HAVENLOODS BEGIN 1963: OP WEG NAAR DE TV-STUDIO

 

Tom Manse, leerling magazijnbediende bij V en D Rotterdam, troffen wij kort geleden in het nieuws aan. De “Havenloods” vertelde over zijn hobby en het ontstaan van de The Red Skyscrapers, een geschiedenis, welke wij u niet mogen onthouden: The Red Skyscrapers zijn pas rood geworden toen de moeders van deze drie doortastende jonge mannen de hoofden eens bij elkaar staken. Uit deze samenkomst kwamen de jongens toen gekleurd tevoorschijn. Een nieuw kostuum dus voor drie ambitieuze Rotterdammers die samen 45 jaar oud zijn. Het is allemaal heel simpeltjes begonnen met deze “wolkenkrabbertjes”. Tom Manse, die met zijn zestien jaar de oudste is, zat thuis op het balkon een klein beetje op zijn gitaar te spelen. Toen hoorde hij over de tuintjes heen een soort echo en nieuwsgierig ging Tom op verkenning uit. Dit werd de ontdekking van Ben Schriek (15) die met een gitaar in zijn tuin aan het “tokkelen” was. Spontaan werd een afspraak door deze twee ondernemende jongens gemaakt om voortaan samen te gaan oefenen.

Al gauw bleek dit enig success te hebben bij buurtgenoten en kennissen. Tom en Ben waren er echter van overtuigd dat het zo samen toch niet veel zou worden. Ze moesten op zoek naar een “achtergrond” voor hun muziek en zo vonden ze Tom Op ‘t Hof (14) bereid om hun die, via zijn drumstel te leveren.Nu waren de Skyscrapers geboren.

Ondanks hun jeugdige leeftijdwaren zij zich er terdege van bewust dat zij niets konden gaan betekenen zonder oefening. Daarom werden er repetitieavonden vastgesteld en ging de kwaliteit van hun muziek sterk vooruit.Het enthousiasme van de jongens vond weerklank met kleine contractjes die spelenderwijs tot stand kwamen. Daar het echter meer en meer van hun vrije tijd ging eisen grepen de ouders hier drastisch in.

De school moest te allen tijde voorrang hebben, beslisten zij onderling, en de wolkenkrabbertjes legden zich daar bij neer. Eén van de vaders, de heer Op ‘t Hof stelde zich min of meer aan als directeur-promoter aan, en zodoende kwam er meer regelmaat in vrije tijd. De twee gitaren en de drum kregen meer bekendheid bij een optreden bij een talentenjacht waaruit zij, met een gering verschil op de eerste prijswinnaar, met de tweede prijs naar huis gingen. Dit betekende een prachtige bekroning voor de vele repetities en verschafte hun de stimulans die nodig is om door te zetten. Nu zijn ze – wellicht wat zenuwachtig – een programma aan het instuderen voor een auditie die hun voor de televisie is aangeboden.

BRON: WERELDKRONIEK 22 JUNI 1963 (rubriek “Alleen voor tieners- Skip Voogd) : THE RED SKYCRAPERS WOLKENKRABBERS MET TOEKOMST…

 

Wanneer jullie binnenkort in het AVRO TV-programma “Rooster” The Red Skyscrapers zien, dan weet je meteen dat de televisie-test van dit jeugdige viertal een succes geworden is. Een succes, dat ik de jongens van harte gun, omdat ze er heel hard voor hebben gewerkt. “t is tegenwoordig niet meer zo, als drie, vier jaar geleden. Elke jongen die toen min of meer een gitaar kon vasthouden werd op de plaat gezet, trok via teenagershows ons lieve land door en kwam al heel snel voor radio of televisie. Gelukkig is dat anno 1963 allemaal anders geworden. Men is kritischer geworden in de radio – en platenstudio. Men zegt lang zo snel niet meer”ja” tegen jong talent. Met als plezierig gevolg, dat alleen jongens en meisjes die werkelijk iets presteren eraan te pas komen.

 

Ook al op de plaat

The Red Skyscrapers – ze zijn pas rood geworden, toen hun moeders de hoofden eens bij elkaar staken. Uit deze samenkomst kwamen de jongens toen gekleurd te voorschijn. In een vuurrood kostuum. Het is allemaal heel simpel begonnen met onze “wolkenkrabbertjes”. Tom Manse, die met zijn zestien jaar de oudste is, zat thuis op het balkon een beetje op z’n gitaar te spelen. Toen hoorde hij over de tuintjes heen en soort echo en nieuwsgierig als-ie is, ging Tom op verkenning uit. Die verkenningstocht werd de ontdekking van Ben Schriek (15), ook al in het bezit van een gitaar. Al snel spraken Tom en Ben af, voortaan samen te oefenen en weer even later kwamen er nog een paar vrienden bij. Het duo was een kwartet geworden: The Red Skycrapers. Ja- en van het een kwam het ander. De Rotterdammers werkten hard aan een repertoire en het enthousiasme waarmee ze musiceerden vond als snel weerklank. Er kwamen kontrakten… optreden hier… optreden daar… eerste prijzen op talentenjachten. “De jongens hebben zich helemaal voor de muziek ingezet,” vertelde de vader van drummer Tom Op ‘t Hof me. “Maar het is goed, dat ik een oogje in het zeil houd, want anders kwam er van hun schoolwerk niet veel meer terecht…

Dat het Rotterdamse rock-viertal tot goede dingen in staat is, het blijkt allemaal uit de auditie die voor “Rooster” plaats vond. Het blijkt ook uit de vier nummers die de jongens aan de zwarte schijf hebben toevertrouwd. Vier fris gespeelde stukken, waarvan ik “Summer kisses” en “Jungle fantasy” de uitblinkers vind.The Red Skycrapers: ik geloof wel, dat iedereen maar goed op die naam moet letten, de komende maanden!

Fotogalerij