The Black Albino's (Den Haag)

De Haagse Echo Pioniers

Het was najaar 1960 toen sologitarist Joop van Heusden zijn gitaarcombo THE BLACK ALBINO’S aan de Haagse Wenckebachstraat in de wijk Laakkwartier formeerde met Martin de Roo (drums), Paul van de Voort Maarschalk (slaggitaar) en zanger Joop Jonkers (artiestennaam Dean Holley). Tevens maakten in die beginperiode bassist Lody Bergsma en gitarist Hans Schoots deel uit van de band. Hans verliet de groep in 1962. De originele succesformatie ontstond toen bassist Simon Lardenoije (ex- The Specials) zich als vervanger van Lody Bergsma bij de BLACK ALBINO'S aansloot. Omdat Joop opvallend blond haar had en zijn vier collega musici zwart gekuifd rondliepen kwam men tot de allesdekkende, maar tevens zeer curieuze klinkende naam BLACK ALBINO’S. Als mascotte van de band kwamen later een zwart en een wit konijntje (albino!) in beeld op hun promotiemateriaal. Het ensemble trad o.a. op in de Rembrandt bioscoop, tijdens het voorprogramma van een concert van The Crazy Rockers. Hun sterk samenspel gedurende anderhalf jaar werd in 1962 beloond met een platencontract voor het DELTA label van platenbaas Hans Kellerman. Joop van Heusden is nog in het bezit van een zelfgemaakte demo tape uit 1962 (zie de discografie voor de details). Drie instrumentals werden ook daadwerkelijk in de studio opgenomen en uniek zijn de vokale tracks met zanger Dean Holley

 

Op DELTA (DS1046) verscheen de eerste single met op de A-kant “Shish Kebab” een pittige bewerking van de populaire 'harem belly dance' instrumental van Ralph Marterie uit 1957. De B-kant bleek echter door de tijd hun meest gewaarde bijdrage aan de popgeschiedenis. De vondsten in het arrangement van “St. Louis Blues”, tezamen met de opvallende echo-installatie zorgde voor een zeer origineel en pittige uitvoering. Eind 1962 verscheen nog een 2e single op DELTA (DS 1055) en evenals hun eerste waren zowel de A als B-kant uitschieters onder de gitaar rockers. “On The Sunny Side Of The Street” was weer zo’n ijzersterk arrangement, boordevol opwindende echo en een volle sound van het soort dat je heden ten dage nooit meer hoort. De mogelijkheden om met de echo-box (Watkins copycat) om te gaan werden door Joop van Heusden perfect ontwikkeld. Op de B-kant kregen we “Ghost Party’, een eigen compositie van de groep en hier kwam het volledige scala van effectmogelijkheden uit die dagen op de plaat. Het werd dan ook een juweeltje van begin tot eind en alle effecten werden door de groep gespeeld zonder enige technische ingreep in de opnamestudio. De Engelse cult producer Joe Meek wist met zijn instrumentale acts als Tornadoes, Outlaws, Moontrekkers etc. slechts door gebruikmaking van zeer technische hoogstandjes allerlei ongehoorde geluiden te bereiken. THE BLACK ALBINO’S deden het eind 1962 even recht voor zijn raap zonder problemen in de studio. Opnemen in 2-sporen en wegwezen! De opnameleider bij DELTA was Bob Spruijt. De DELTA opnamen van de groep verschenen in België op het NEWTONE label en de eerste single in Duitsland op ARIOLA.

 

Op 19 februari 1963 maakten zij hun radio debuut met een optreden voor de NCRV in het soldatenprogramma “Tot Uw Orders” van Roel Balten. De muzikale prestatie in de legerplaats Wittenberg (opgenomen in het kamp Stroe), waarin ze ook het Scheveningse zangeresje Ilonka Biluska begeleidden, zorgde tevens voor hun TV debuut in AVRO’s jongerenrubriek “Rooster”, waarin DEAN HOLLEY & THE BLACK ALBINO’S het nummer “Dat Ben Ik’ een Cliff Richard cover van “It’ll Be Me” brachten. In het voorjaar van 1963 viel de band uiteen en hun reeds opgenomen 3e single voor DELTA met de instrumentals "Greensleeves" / "My Blue Heaven" werd niet meer uitgebracht en bleef tot op heden op de plank liggen.

 

In september 1963 stelde Joop van Heusden een volledig vernieuwde groep samen met zanger Udo de Jong (Udo Young, ex- The Rebel Rockers en later als vervanger van Peter de Wit aka Pee White naar The Magic Strangers), Reyn Rozenberg (drums, ex- Rockin’Sensation Boys, Rebel Rockers) in mei 1964 vervangen door Lodi Wachtel (drs), Dick Hoppe (bas, ex- Defenders), Jan de Jongh (slaggitaar, ex-Defenders) en Jan Konijnenburg (sax, ex- The Red Shadows). Er werd met name vaak opgetreden in "La Gaité". Joop van Heusden moest eind 1964 wegens studieredenen zijn muzikale loopbaan vaarwel zeggen en werd vervangen door Leo Bennink, die zijn drummaatje Leo Kappé uit zijn oude groep THE SPECIAL FIVE meebracht. Op het nieuwe HAVOC label van producers Cees de Man en Frans Mijts verscheen in 1964 hun beat single “Shakin’All Over’ c/w “High Heel Sneakers” (SH 102). Leo gebruikte in de studio de Fender Jazzmaster van Jan de Jongh ipv zijn eigen Stratocaster. De plaat sloeg goed aan en werd in diverse Europese landen en zelfs in Amerika uitgebracht. De BLACK ALBINO’S werden daar echter (vanwege de ongebruikelijke naam) omgedoopt tot THE KINGBEATS. Producer Cees de Man maakte ook de single "Boom Boom" met Jan Cremer (Havoc SH 103). De Engelse groep Tony Knight's Chessmen met saxofonist Lol Coxhill zorgde uiteindelijk voor de begeleiding. Oorspronkelijk zouden echter de BLACK ALBINO'S voor de backing zorgen en er werd ook samen gerepeteerd (zie de foto rechts hierboven).

 

Begin 1965 kwam de groep nog eenmaal instrumentaal in beeld (HAVOC SH 106), met “Spanish Gypsy Dance”, een fraaie bewerking van de Spaanse traditional “Espana Cani” en “Hernando’s Hideaway”. De arrangementen van THE VENTURES worden in het laatste nummer gevolgd en de opvallend sterke baspartij werd evenals de sologitaar door Leo Bennink voor zijn rekening genomen. De band presenteerde zich naar buiten met de z.g. "amor-style". De oom van Leo Bennink was een van de grootste supporters van de band en hij maakte 2 levensgrote konijnen. Een zwarte en een witte (met rode ogen - de albino!), die tijdens optredens links en rechts van THE BLACK ALBINO'S werden opgesteld. In de laatste periode van het bestaan van THE BLACK ALBINO'S halen de overblijvende bandleden Jan de Jongh en Dick Hoppe nog de gitarist Will Matla en drummer Bart Terlaak erbij. Na een zeer succesvolle periode viel medio 1966 het doek definitief voor THE BLACK ALBINO'S.

 

Discografie:

DISCOGRAFIE:

1962 demo tape (Joop van Heusden)

Foot Patter / Violetta / It's A Sin To Tell A Lie / St. Louis Blues / Shish Kebab / On The Sunny Side Of The Street

Dean Holley (vocal): Rave On / Twist Everyvody / Listen To Me / The Hippy Hippy Shake

 

1962 45 DELTA DS 1046 Shish Kebab / St. Louis blues

1962 45 ARIOLA 10.094 AT Shish Kebab / St. Louis blues (Duitsland)

1962 45 NEWTONE NT 730 Shish Kebab / St. Louis Blues (België)

1962 45 DELTA DS 1055 On The Sunny Side Of The Street / Ghost Party

1962 45 NEWTONE NT 733 On The Side Of The Street / + Belgische studio group (België)

1963 45 RED LEAF RL 107 Shish Kabob / Stg. Louis Blues (Canada)

1963 DELTA xxx Greensleeves / My Blue Heaven (niet uitgebracht)

1965 45 HAVOC SH 102 Shakin' All Over (v) / High Heel Sneekers (v) UDO YOUNG

1965 45 HAVOC SH 106 Spanish Gipsy Dance / Hernando's Hideaway

Bezettingen:

The Black Albino's (1960-1961)

Joop van Heusden (sologitaar)

Paul van de Voort Maarschalk (slaggitaar)

Hans Schoots (slaggitaar)

Lody Bergsma (basgitaar)

Martin de Roo † (drums)

Joop Jonkers aka Dean Holley (zang)

 

The Black Albino's (1961-1963)

- bezetting DELTA singles

Joop van Heusden (sologitaar)

Paul van de Voort Maarschalk (slaggitaar) naar The Travellers

Simon Lardenoije (basgitaar) ex- The Specials

Martin de Roo † (drums) naar Brigitte & The Firestrings

Joop Jonkers aka Dean Holley (zang)

 

The Black Albino's (11.1963 - 04.1964)

Joop van Heusden (sologitaar)

Jan de Jongh (slaggitaar) ex- The Defenders

Dick Hoppe (basgitaar) ex- The Defenders

Jan Konijnenberg (sax) ex-The Red Shadows

Reyn Rozenberg (drums) ex- The Rebel Rockers

Udo de Jong aka Udo Young (zang) ex- The Rebel Rockers

 

The Black Albino's (04.1964 - 09.1964)

Joop van Heusden (sologitaar)

Jan de Jongh (slaggitaar)

Dick Hoppe (basgitaar)

Jan Konijnenberg (sax)

Lodi Wachtel (drums)

Udo de Jong aka Udo Young (zang)

 

The Black Albino's (09.1964 - 1965)

- bezetting Shakin'All Over (HAVOC)

Leo Bennink (sologitaar) ex- René & his Alligators

Jan de Jongh (slaggitaar)

Dick Hoppe (basgitaar)

Jan Konijnenberg (sax) naar Andy Star & The Stripes

Leo Kappé (drums) ex- The Special Five

Udo de Jong aka Udo Young (zang)

 

The Black Albino's (1965)

- bezetting Spanish Gypsy Dance (HAVOC)

Leo Bennink (sologitaar) naar Mack

Jan de Jongh (slaggitaar)

Dick Hoppe (basgitaar)

Leo Kappé (drums)

Udo de Jong aka Udo Young (zang) naar The Magic Strangers

 

The Black Albino's (1965-1966)

Will Matla (sologitaar) ex- The Fascinating 4; naar The Moody Sec

Jan de Jongh (slaggitaar) naar The Moody Sec

Dick Hoppe (basgitaar) naar The Moody Sec

Leo Kappé (drums) naar The Falcons

- Bart Terlaak (drums)

Fotogalerij