The Explosions (Rotterdam)

Bezetting 1962-1966:

Ron de Valk † (sologitaar) ex- The Jumping Arrows; naar Benelux Combo

Wim van Drie (slaggitaar) ex- The Jumping Arrows

- Dirk Hanegraaff (slaggitaar) ex- The Lightnings

- Eddie Becker (gitaar, zang)

- Jan Bonte (gitaar)

Gerard Houthuizen (basgitaar) ex- The Jumping Arrows; naar Benelux Combo

- Rob Viskil (basgitaar)

Ruud Grem (drums) ex- The Jumping Arrows; naar Hank Peterson & The Five Strangers

- Leo van Wouw (drums) ex- The Tremors; naar Duke Tweedledum

 

Ruud Grem werd na de 1e single in 1962 opgevolgd door Leo van Wouw (d).

Wim van Drie werd na de 2e single in 1963 opgevolgd door Dirk Hanegraaff (g).

Jan Bonte zat ook in een van de latere bezettingen als gitarist.

Eddie Becker speelde in de periode 1965-1966 als extra gitarist/zanger mee.

Gerard Houthuizen werd in 1966 vervangen door Rob Viskil (b), speelde op de laatste single mee.

 

Dit Rotterdamse viertal debuteerde begin 1963 met een instrumentale rock-versie van het kinderliedje 't Roodborstje tikt tegen 't raam. Het werd niet echt een grote hit, maar elk zichzelf respecterende instrumentale retro-band uit de jaren zeventig en tachtig had Long Long Ago, zoals het door de Engelse componist Thomas Hayneds Bayly in 1833 werd genoemd, op het repertoire staan. Vooral populair bij verzamelaars zijn Explosions-singles dan ook, niet alleen door de puike muziek, maar ook omdat een van hun plaatjes: Harem, werd uitgebracht in de fameuze "Favorieten Expres" serie. In 1966 werd de single Explosion /10.32 op de markt gebracht waarbij de b-kant de titelsong was van de gelijknamige Nederlandse film, een thriller, geproduceerd door de Duits-Amerikaanse filmregisseur Arthur Dreifuss, waar ook de bandleden zelf live spelend acte de presence gaven en aansluitend als achtergrondorkest fungeerden van zangeres Daniella uit Leiden, die eveneens in de film een aantal beat-liedjes zong. Zanger was toen Eddie Becker, een in de jaren zeventig zeer bekende DJ en TV presentator. De band begeleidde daarnaast geregeld bekende vocalisten als Johnny Lion, Tony Light en Daniella. Een van hun laatste produkties was het vokale I try to find, waar de band - waarschijnlijk geïnspireerd door de songtitel - op de hoes verscheen met geruite Sherlock Holmes-petten en vergrootglazen.

 

Ron de Valk was de sologitarist van "The Explosions". Omstreeks 1960 begon hij zijn muzikale loopbaan als bassist, met zijn zelfgemaakte basgitaar, in de gitaarband "The Hurricane Drifters". Daarna volgde "The Jumping Arrows", waar hij zich ontwikkelde als een talentvolle sologitarist van "The Explosions". De band wist zich met eigen repertoire in de kijker te spelen bij een talentenscout van Phonogram. Eind 1962 kregen ze de kans hun eerste single voor het Decca label op te nemen. Op verzoek van de platenmaatschappij werd de naam van de groep gewijzigd in "The Explosions". Vooral de bewerking van "Long Long Ago" door het bijzondere intro en tussenpassages met de imitatie van een tikkend roodborstje. De speciale gitaareffecten die Ron de Valk op zijn Höfner gitaar via Dynacord echo en Egmond versterker maakte waren uniek voor die tijd. 

 

Na het uiteenvallen van de groep in 1967 was Ron de Valk nog vele jaren actief in de amusementsorkesten het "Benelux Combo" en "Trio Willy Stelloo". Ron de Valk is op 12 augustus 2007 op 60-jarige leeftijd overleden.

 

 Discografie:

1963 Long long ago /Teisha (Decca FM 264498)

1963 Skokiaan / Undecided (Decca FM 264518)

1964 Harem / Hollywood Express (Decca AT 10061)

1964 LP "Vijf seconden van Woef" (1 track) The Big Build-up (Decca DU 170002)

1966 Explosion / 10.32 (Delta DS 1172)

1966 I try to find / Russian love (Delta DS 1216)

 

Fotogalerij