Johnny Lion

Zwartharige Jan van Leeuwarden alias Johnny Lion werd op 4 juli 1941 in Den Haag geboren. Hij groeide op in de Vierhoutenstraat in de Zuiderparkbuurt. In een interview vertelt hij hoe het allemaal begegonnen is: Ik hoorde Buddy Holly voor het eerst in het voorjaar van 1958 tijdens een wielerronde in het Zuiderpark. Daar draaiden ze Frankie Laine, Guy Mitchell, Johnny Ray, dat soort werk. Vond ik fantastisch. En ineens daartussen hoorde ik, met de wind meegedragen Peggy Sue van Buddy Holly. Dat geluid....Die frequente roffel, die trom die erin zit. Adembenemend! En ik zat op trompetles.......Gelijk verkocht! Die man heeft bij mij wat teweeggebracht. Ongelooflijk! Door hem ben ik rock'n'roll gaan zingen. Die stem!

 

Samen met zijn broer Fred vormde hij een duo in de stijl van The Everly Brothers. Ze zongen de hits na die ze hoorden op Radio Luxemburg, want verder was er niks. Broer Fred zorgde voor de gitaarbegeleiding en hij hij baste met zijn mond: pom pom pom. Hans van Eijk zag het duo in 1958 een keer optreden in Don Bosco: het Rijswijkse katholieke jeugdcentrum. Daar werden de eerste contacten gelegd tussen de latere oprichters van Johnny Lion & The Jumping Jewels. Toen Fred van Leeuwarden een jaar later verkering kreeg verloor hij de ambitie voor zijn gitaar. Hans van Eijk speelde ondertussen (begin 1960) bij gelegenheid als bassist bij Willy & The Real Rhythm Rockers in het Zuiderpark paviljoen van de rolschaatsbaan, waar Willy Wissink zijn dansclub 'The Rhythm Folks" exploiteerde. Johnny zong zo nu en dan mee en Frits Tamminga was de drummer van The Real Rhythm Rockers. Johnny en Hans richtten samen The Jumping Jewels op. Aanvankelijk een 7-mans orkest en naast hun optredens in de parochiezaal van de RK-kerk in de Mient in Den Haag speelden ze op allerlei feestjes.

 

In de zomer van 1960 traden ze voor het eerst betaald op tijdens een feestje bij voetbalclub RVC, waar Herman Batelaan coach van was. Het succes op die avond bracht The Jumping Jewels in contact met Batelaan, zelf exploitant van een was- en strijkinrichting in de Larensestraat. Er zijn toen zijn plannen ontwikkeld voor een meer professionele aanpak. Daarbij werd de groep ook in omvang teruggebracht en de stijl van Cliff Richard & The Shadows als voorbeeld genomen.

 

In 1961 stak de militaire dienst tijdelijk nog een spaak in de vocale carrière van Johnny Lion maar in januari 1962 werd de eerste plaat met zanger Johnny Lion uitgebracht. Op het label staat nog te lezen The Jumping Jewels - vocal: Johnny Lion. Het zijn uitvoeringen van My Bonny (My Bonnie Lies Over The Ocean) en C'mon Everybody. In 1962 wist hij verder met enkele voortreffelijke singles zoals Ginny Come Lately, Teenage Senorita en Devil Woman de aandacht op zich te vestigen. In het blad Wereldkroniek stond hij met Ginny Come Lately maandenlang in de Top 10 (De Nederlandse Teenager Hit-Parade) op de pagina van Skip Voogd. In de Muziek Expres Poll van 1962 kwam Johnny Lion in een klap als populairste zanger van Nederland op de eerste plaats terecht. Hij kreeg 32% van de stemmen. Op de zesde positie stond zijn latere aartsrivaal Rob de Nijs met 6% van de stemmen.

 

Een jaar later stond Rob de Nijs, dankzij zijn kolossale hit Ritme Van De Regen, bovenaan in de populariteitspoll. Johnny Lion was in 1963 overigens duidelijk met zijn tijd meegegaan. Een cover van I Like It, de Merseybeat hit van Gerry & The Pacemakers, was te vinden op de achterkant van zijn meest succesvolle singlenummer uit 1963: Gipsy Woman. Grote indruk bij de fans maakte ook zijn opname Let's Make A Habit Of This, een geslaagde uitvoering van een Engels beat nummer. Evenals I Like It (en How Do You Do It) een compositie van Mitch Murray en de oorspronkelijke uitvoering is van de onbekende Engelse beatgroep The Guv'ners.

 

In 1963 verscheen ook de LP JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS. Hierop was o.a. een nieuwe opname van C'mon Everybody te vinden. De eerste versie was te vinden op de debuutsingle van Johnny Lion en had een aangepaste tekst (c'mon twist everybody). Opmerkelijk was ook de song There's Something I Want To Tell You; samen geschreven door Johnny Lion en Chris Jansen (slaggitarist in 1960 bij Johnny & The Jewels)

 

Het hoogtepunt voor Johnny Lion was in 1964 ongetwijfeld de succesvolle tournee die hij samen met The Jumping Jewels van eind april tot midden juni maakte in Pakistan, Singapore en Maleisië. Tot hun grote verrassing bleken ze daar enorm populair te zijn en speelden zich daar Beatles-achtige hysterische taferelen af. Zijn plaat You've Done It Again stond wekenlang torenhoog in de hitparade van Singapore. In mei 1965 bereikte I Wanna Dance With You de 4e plaats in Singapore (bron: Billboard - The Hits of the World).

 

In april 1965 begon het muzikaal avontuur in het circus van Toni Boltini. Het contract tot het einde van het jaar werd wel afgemaakt, maar er was een rechtzaak voor nodig om de ontstane breuk tussen The Jumping Jewels en Johnny Lion tijdelijk te lijmen. In de zomer van 1965 maakte Johnny Lion met Sophietje de grootste klapper uit zijn zangcarrière. In 1963 had Johnny al eens een Nederlandstalige single (Teeny / Shubidubi Doe De Slop) opgenomen, die echter nauwelijks de aandacht had getrokken. Sophietje was een vrije vertaling van de Zweedse hit Fröken Fräken (Zweeds voor Sproetenvrouwtje) en werd gezongen door de groep Sven-Ingvars in 1964 (Philips). De Zweedse zanger/componist Thore Skogman nam pas in 1991 zelf een versie op van zijn lied. Het Zweedse kwintet Sven-Ingvars was al in 1956 als trio begonnen en de naam werd gevormd door de voornamen van de oprichters: Ingvar Karlsson, Sven-Erik Magnusson en Sven Svärdhade. In Denemarken maakte Johnny Reimar in 1964 een cover van het lied als Lille Fregnede Louise (Deens voor Kleine Sproetige Louise). In beide teksten is sprake van een sproetig meisje, dat veel leuker is dan allerlei meisjes elders in de wereld. De vertaling van Gerrit den Braber alias Lodewijk Post sluit hier bij aan, alleen had Sophietje in zijn tekst géén sproetjes. In de eerste versie van de vertaling was nog geen sprake van Sophietje. Na een telefoongesprek tussen Gerrit en Johnny stond Sophie van Kleef, de vriendin van Johnny, model voor de songtekst. Jij Laat Me Koud op de b-kant was een cover van het nummer Count Me In (hit van Gary Lewis & The Playboys) in een vertaling van Willem van Kooten (Joost den Draayer). Er kwam ook een speciale Engelse versie voor de export van Sophietje met als titel Svenska Flica (Swedish Girl). Hiermee bereikte Johnny Lion op 16 april 1966 de 1e plaats van de Top 10 in Singapore (bron: Billboard - The Hits of the World).

 

Johnny Lion & Rob de Nijs trokken van april tot oktober 1966 met circus Toni Boltini door het land met begeleiding van het gelegenheidsorkest Jumping Pop-In. In die periode werden enkele singles en de LP ZEG MAAR JOHN TEGEN LION uitgebracht. Als opvolger voor Sophietje werd weer een song uit Zweden gehaald. Tjing-A-Ling was in 1964 een hitje voor de Zweedse formatie Sten & Stanley. Op een Nederlandse tekst van Gerrit den Braber (L.Post) kwam het als Tjingeling begin 1966 uiteindelijk nog op de 14e plaats in de Top 40 terecht. Verder scoorde Johnny geen hits meer. Wel waren de nummers Niemand Weet (vertaling van de Duitse song Monica door Willem van Kooten) en Tijd Komt En Gaat Voorbij erg in trek bij dansorkesten in den lande. Na afloop van zijn contract met het circus stopt Johnny met zingen. In 1967 neemt hij nog wel de single Stoommasjien op. Na zijn plaat Janneke / Haar Van Boven met Albert Mol in 1970 is het tot 1981 stil rond de zangcarrière van Johnny Lion. Met een nieuwe single en LP, beiden getiteld Heel Bijzonder doet hij een (mislukte) comeback-poging, waarbij de voornaam Johnny is ingeruild voor John. Met de zelfgeschreven titelsong voor de film Brandende Liefde (Monique v.d. Ven) bereikt hij in 1983 wel de tipparade. In 1988 volgt er nog een tweede come-back bij EMI met de CD JOHN LION. Met het nummer Alleen In Dallas komt hij wederom in de tipparade terecht.

 

In 1985 verscheen Johnny Lion samen met de Jumping Jewels (Hans van Eijk) voor de Veronica microfoons in het programma Countdown Café, dat werd opgenomen in Anna's Hoeve in Hilversum. Sindsdien is Lion regelmatig samen met The Jumping Jewels in het circuit van Goud Van Oud of Back to The 60's concerten te vinden en nog steeds te boeken.

Fotogalerij

Discografie

JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS

1962 PHILIPS PF 318.688 Bonnie Rock / C'mon Everybody-Twist

1962 PHILIPS PF 318.732 Ginny Come Lately / Dear One

1962 PHILIPS PF 318.773 Teenage Senorita / Judy

1962 PHILIPS PF 318.807 Devil woman / Send Me The Pillow

1963 PHILIPS PF 318.888 Blame It On The Bossa Nova / I'll Never Go Away

1963 PHILIPS JF 327.531 Count On Me / Break Up

1963 PHILIPS JF 327.555 Gipsy Woman / I Like It

1963 PHILIPS JF 327.565 Let's Make a Habit Of This / Sweets For My Sweet

1963 PHILIPS JF 327.592 Teeny / Shubidubi Doe De Slop

1964 PHILIPS JF 327.621 Loddy Lo / Tra La La Suzie

1964 PHILIPS JF 327.711 On My Mind / No Particular Place To Go

1964 PHILIPS JF 327.713 You've Done It Again / Do Wah Diddy

1965 PHILIPS JF 327.807 I Wanna Dance With You / Everyday

 

1963 EP PHILIPS PE 433.166 JOHNNY LION

Devil Woman / Send Me The Pillow / Teenage Senorita / Judy

 

1964 EP PHILIPS PE 433.274 JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS

You've Done It Again / Do Wah Diddy

Jumping Jewels: Zambesi / Jumping Can Can

 

1963 LP PHILIPS PL 12.092 JOHNNY LION WITH THE JUMPING JEWELS

Sweets For My Sweet / Gipsy Woman / I Like It / Judy / C'mon Everybody / There's Something I Want To Tell You / Let's Make A Habit Of This / Forget Him / Devil Woman / Valley Of Tears / Teenage Senorita / Something Else

 

1964 LP PHILIPS PL 12.924 - LIVE ! (Les Galeries, Scheveningen)

I Saw Her Standing There / I'm The One (v - J.lion) / Red River Rock / Moonray (v - Leddy Wessel / On My Mind (v - J.lion) / Dream Of The West / This Little Girl (v - J.Lion) / Cossack Melodies / Ole Man Trouble (v - J.lion) / I Listen To My Heart / Everybody's Boppin' (v - Leddy Wessel) / Hum-Drum / Tchin Tchin (v - J.Lion) / Irish Washerwoman

 

1965 LP PHILIPS PL 12.982 - JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS AT THE CIRCUS

Espana Cani / Drumski / Maria Elena / Hornpipe / Come On Home (v) / What Am I Living For (v) / Everyday (v) / If It's Me That You Want (v) / Things That Can Remind Me Of Last Summer (v) / I Wanna Dance With You (v) / Go! / The Bandit

 

1973 LP PHILIPS 6440.120 DE BESTE VAN JOHNNY LION EN DE JUMPING JEWELS

No Particular Place To Go / You've Done It Again / Judy / Let's Make A Habit Of This / What Am I Living For / C'mon Everybody / Dear One / Gipsy Woman / I Wanna Dance With You / Devil Woman / Valley Of Tears / Things That Can Remind Me Of Last Summer / I'll Never Go Away

 

1993 CD MERCURY 514.452-2 THE BEST OF JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS

C'mon Everybody / Let's Make A Habit Of This / You've Done It Again / Dear One / Everyday / Come On Home / Ginny Come Lately / Blame It On The Bossa Nova / I Like It / No Particular Place To Go / Send Me The Piloow / Break Up / My Bonnie / Judy / Something Else / On My Mind / Devil Woman / Forget Him / Sweets For My Sweet / I Wanna Dance With You / Gipsy Woman / Don't Try To Fight It, Baby / Count On Me / I'll Never Go Away

 

2003 2CD HUNTER MUSIC HM 15362 JOHNNY LION & THE JUMPING JEWELS - THE COMPLETE COLLECTION

CD-1: Bonnie Rock / Ginny Come Lately / Teenage Senorita / Devil Woman / Blame It On The Bossa Nova / Count On Me / Gipsy Woman / Let's Make A Habit Of This / Teeny (Nederl.) / Loddy-Lo / On My Mind / You've Done It Again / I Wanna Dance With You / Forget Him / Valley of Tears / Somethin' Else / A-me-ri-ca (uniss.) / Come On Home / Things That Can Remind Me Of Last Summer / Shubidubi Doe De Slop (Duits) / Teeny (Duits) / On My Mind (live) / Ol' Man Trouble (live ) / A Gal In Calico (live)

 

CD-2: C'mon Everybody #2 (LP versie) / Dear One / Judy / Send Me The Pillow / I'll Neder Go Away / Break Up / I Like It / Sweets For My Sweet / Shubidubi Doe De Slop (Nederl.) / Tralala Suzy / No Particular Place To Go / Do Wah Diddy Diddy / Everyday / Don't Try To Fight It Baby / There's Something I Want To Tell You / C'mon Everybody #1 (Twist) / A-me-ri-ca (1e dub) / What Am I Living For / If It's Me That You Want / I'm The One (live) / This Little Girl (live) / Tchin Tchin (live) / Svenska Flica (Sophietje - Engels) / Idaho (live)

 

JOHNNY LION

1965 PHILIPS JF 327.861 Sophietje / Jij Laat Me Koud

1966 PHILIPS JF 327.927 Tjingeling/Niemand Weet

1966 PHILIPS JF 333.553 Tijd Komt En Gaat Voorbij / Wees Niet Bang

1966 PHILIPS JF 333.603 Dandy / Conchita En Klaas

1967 PHILIPS JF 333.844 Stoommasjien / Piet

1968 PHILIPS JF 333.919 Huil Niet Mariska / Ik Heb Je Gemist Vanavond

1970 POLYDOR 205008 Janneke / Haar van Boven, Zij van Boven (& Albert Mol)

1982 PHILIPS 6017291 Sophietje / Jij Laat Me Koud (heruitgave)

 

1966 EP PHILIPS PE 433.320 SOPHIETJE

Sophietje / Jij Laat Me Koud / Heb Je Alles Vergeten / Meen Je Echt Wat Je Zegt

 

1965 LP PHILIPS PL 12.971 TUNES VAN TOEN

A Gal In Calico (live) / Idaho (live) (+ andere artiesten)

 

1966 LP PHILIPS PL 12.707 ZEG MAAR JOHN TEGEN LION

Tjingeling / Huil Niet Mariska / In 't Geheim / Wees Niet Bang / Als Ik Je Zie / Wanneer Ik 's Avonds Slapen Ga / Ik Heb Je Gemist Vanavond / Per Express / Niemand Weet / Doe Maar Niet (Of Je Mij Niet Ziet) / Tijd Komt En Gaat Voorbij / Piccata Macaroni

 

JOHN LION

1981 EMI 1A006-26731 Heel Bijzonder / Tuin Van M'n Dromen

1982 EMI 5C006-26777 't Beest / De Kater

1983 EMI 1-26980-7 Meisje / Dicht Bij Mij

1983 CNR 145.061 Brandende Liefde (film: Monique v.d. Ven) / Zarina Zahima

1988 EMI ........ Aleen In Dallas / Tussen Wind En Water

 

1981 LP EMI 5C 064-26730 HEEL BIJZONDER

Aardappels & Uien / Tussen Wind En Water / Heel Bijzonder / Net Op Tijd / De Kater / 't Beest / Gisteren / Tuin Van M'n Dromen / M'n Bunker Johanna

 

1988 CD EMI .... .. JOHN LION

Alleen In Dallas / Tussen Wind En Water + ?

 

2002 CD ROTATION 589 752-2 SOPHIETJE

Sophietje / Jij Laat Me Koud / Heb Je Alles Vergeten / Meen Je Echt Wat Je Zegt / Tjingeling / Niemand Weet / Tijd Komt en Gaat Voorbij / Wees Niet Bang / Dandy / Conchilla en Klaas / Stoommasjien / Piet / Huil Niet, Mariska / Ik Heb Je Gemist Vanavond / Janneke / Haar van Boven, Zij van Boven / A Gal In Calico (live) / Idaho (live)